A város területe az alapításkor mocsaras, lápos vidék volt, így Velencéhez hasonlóan, szinte az egész régi városrész cölöpökre épült. Szentpétervár ma 42 szigeten fekszik.
A fehér éjszakák fő idénye május végétől július végéig tart, ezen időszak alatt még éjszaka sem teljes a sötétség. A Néva partján lévő kávézókban sokan késő éjjelig időznek és élvezik, hogy a „nap sosem ér véget”.

1. nap: Budapest – Szentpétervár

Érkezés a délelőtti órákban, majd autóbuszos városnézés, melynek keretében megtekintjük a nyüzsgő városközpontot, a pompás Nyevszkij sugárutat, a Szt. Izsák Székesegyházat, a híres Téli Palotát, a Nyári Kertet és a Felvonulás teret.
Délután transzfer a szállodába, a szobák elfoglalása.
Szabadidő a város egyéni felfedezésére vagy elmehetünk a Faberge múzeumba.
Késő este kb. 2 órás fakultatív program: a városi hidak felnyitása
Tavasztól őszig éjszakánként felnyitják a Névát átívelő hidakat a hajóforgalom számára.
Ez az esemény a nyári, „fehér éjszakák” csúcspontja, miközben a városban sétáló turisták és a szentpéterváriak tömegei még késő este is elidőznek a teraszokon, söröznek és élvezik ezt a furcsa életet, amikor „a nap sosem megy le”.
A program része egy esti buszos városnézés is.

2. nap: Szentpétervár – Ermitázs (fakultatív)

A reggelit követően folytatjuk autóbuszos városnézésünket.
Felkeressük a Vasziljevszkij-szigetet és a Szenátus terét, ahol I. Péter bronz lovas szobra áll.
Bemegyünk a Péter-Pál erődbe is, ahol az orosz cári családok sírjai találhatóak.
Sétánk során útja ejtjük az Admiralitást, illetve a vezérkari épületet.
Utazásunk fénypontja: látogatás az Ermitázsban.
Az Ermitázs Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, mely a Néva partján található. Nagy Katalin cárnő kívánságára épült és a világ egyik leghíresebb képzőművészeti gyűjteményévé nőtte ki magát. Michelangelo, El Greco, Leonardo da Vinci, Rembrandt művei is megtalálhatóak itt.

Fakultatív program: a délutáni órákban hajókirándulás Szentpétervár hangulatos csatornáin és a Néván, amelynek során megismerkedhetünk a város főbb látványosságaival.

3. nap: Puskin és Pavlovszk (fakultatív)

A reggelit követően Puskin városát keressük fel (Carszkoje Szelo), amely Katalin cárnő óta a cárok kedvelt nyári rezidenciája. Itt szinte minden építészeti stílus felfedezhető, közülük is kiemelkedik az európai barokk építészet egyik legnagyszerűbb alkotása, a Katalin-palota. Ennek ékességei az ún. Borostyánterem, a Zöld Ebédlő és a Trónterem.
A líceum érintésével elsétálunk a klasszicista stílusú Sándor-palotához is.
A kirándulást Pavlovszkban folytatjuk, amely Katalin és I. Pál kedvelt vadászterülete volt.
Az itt található gyönyörű palotát Nagy Katalin fia, Pál építtette, legnevezetesebb része a Béke Szalon és a Lovagterem.

Esti fakultatív program lehetőség: színvonalas orosz folklór est zenével, tánccal.

4. nap: Petrodvorec

A reggelit követően, fakultatív programként, kirándulást ajánlunk Szentpétervár környékére, Petrodvorecbe, amely csupán 29 km-re fekszik a várostól. A kastély és park, az orosz művészetek kincse, ez az egyik legismertebb cári kastély a Balti – tenger partján. Az „orosz Versailles” néven emlegetett pompázatos nyaraló I. Péter nevét viseli. A híres, több szintből álló park – szökőkutakkal, vízesésekkel, szobrokkal és pavilonokkal igazán lenyűgöz minden látogatót. Kiemelkedő része a Nagy Palota, amely I. Péter hajdani rezidenciája volt. Igazán kihagyhatatlan kirándulás a Szentpétervárra látogatóknak!

A délutáni órákban lehetőség lesz Szentpétervár legnagyobb és legismertebb templomait gyalogosan felkeresni, ezek a Szent Izsák székesegyház és a Vérző Megváltó temploma.
Jelentkezés az idegenvezetőnél, belépők a helyszínen fizetendők (kb. 11.000 Ft kb. 3 órás).
A Vérző Megváltó templom II. Sándor múzeumaként épült, egy igazi remekmű fél drága kövekkel.
A Szent Izsák székesegyház a város legnagyobb és legjelentősebb temploma.

5. nap: Szentpétervár – Budapest

A kora reggeli órákban transzfer a repülőtérre. Utazás Budapestre közvetlen menetrend szerinti járattal.

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Szentpétervár történelmi belvárosa
  • Petrodvorec
  • Puskin
  • Pavlovszk

Fakultatív programok

Ermitázs
A múzeum 1917 óta ad otthont a legnagyobb európai festők műveinek és a Téli Palota épületében található. Az épületben régen csak a cárok festmény-, szobor-, és gobelingyűjteménye volt és nem volt látogatható. A múzeum ma már több mint 4 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik, természetesen ennek csak egy részét láthatjuk az 535 termes palotában. Megtalálhatók itt az olasz reneszánsz, a holland barokk és francia mesterek alkotásai. Megnézhetjük a tróntermet, a cári hintót, az ókori szobrokat, és az európai festészet gyöngyszemeit.
Évente 2-3 millió látogatót fogad.

Puskin (Carszkoje Szelo) és Pavlovszk (program leírása ld. 3. nap)
A téli időszakban érkező vendégek síelve, illetve eredeti orosz trojkán szelhetik keresztül a hatalmas parkot.

Sétahajózás a Néván
Szentpétervár a Néva-folyó deltájában épült fel, s ez az egyedi hangulat elvarázsolja a látogatót. A várossal sokféleképpen meg lehet ismerkedni, de talán innen, a vízről a legérdekesebb. Nem véletlenül nevezik Szentpétervárt Észak Velencéjének.
A sétahajózás során, a hatalmas paloták és csillogó templomok között mi is a régi idők intim történetei, és meséi között érezzük magunkat. Minden egyes híd mögött egy újabb világ tárul fel előttünk. A történelem során sokféleképpen változott a sokakat megigéző, kövek közé szorított víz.

A Néván a hajózási időszak általában május elejétől szeptember végéig tart, ezért ez a program is csak ebben az időszakban van.

Petrodvorec
A világ egyik legnagyobb szökőkútrendszere 140 szökőkútból áll, s 24 km távolságból kapja a naponta 100.000 köbméternyi vizet. A gyönyörű parkban sétálva több kisebb palotára is rábukkanunk, amelyek között ott van I. Péter kedvenc tartózkodási helye, a Marli palota.
A palota bepillantást enged a cárok fényűző életmódjába, megtekintjük a tróntermet, a híres Arcképek Termét, I. Péter fából faragott dolgozószobáját és számtalan lakószobát.

Orosz folklór est
A program egy színházi előadás, amely „Panina grófnő házában” kerül megrendezésre.
Az előadóművészek profi néptáncosok, énekesek és zenészek.
A program két részből áll, melynek során a legismertebb és leglátványosabb orosz népi dallamok és táncok láthatók és hallhatók, szólóban és csoportosan. A szünetben egy pohár pezsgővel köszöntik a vendégeket. A résztvevők felejthetetlen élménnyel gazdagodnak.

Éjszakai városnézés és a hidak
Szentpéterváron a nyári szezonban éjszakánként megnyitják a Névát átívelő hidakat a hajóforgalom előtt. A hidak kialakítása megengedi a középső rész megnyitását, ez igazi turista-látványosságot jelent. A fehér éjszakák idején sokan gyűlnek össze a rakpartokon az Ermitázs melletti Palota-híd megnyitására. A fehér éjszakák által nyújtott élmény különlegességét jelenti ez a program, amely a késő esti órákban kezdődik.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a fakultatív programok szervezése a múzeumok nyitvatartási rendjéhez igazodik.
A programok sorrendje változhat.

Magyar nyelvű idegenvezetés. A programok során audio guide-ot használunk.