Indonézia Délkelet-Ázsia ékszerdoboza.

Az ország 17 508 szigete végeláthatatlan gyöngysorként csavarodik az Egyenlítő köré, s a szigetcsoportok – mint az ékszerdoboz megannyi, trópusi tengerbe merült rekesze – ezernyi kincset rejtenek a kíváncsi idegen számára. Ezeknek a találomra széthintett gyöngyöknek a rendetlen kuszasága köti össze Ázsia és Ausztrália kontinenseit, de a különböző népeknek és vallásoknak otthont adó szigetvilág hidat képez két roppant víztömeg, az Indiai- és a Csendes-óceán között is.

Balit, ezt a valóban édeni, színes trópusi szigetet, melyet a független India első elnöke, Dzsavaharlal Nehru költőien a “Világ Reggelének” nevezett, a hitregék egy különálló világként festik le, ahol a határmezsgyét jelentő partvonalon túl már csak a tenger végtelen kékje hullámzik.

A prózai valóságban az Indonéz Köztársaság szerves részét képező sziget csupán az önálló provincia státuszt mondhatja magáénak (méghozzá a legkisebbét), ám ez sem kis szó, ha tudjuk, hogy az országot több ezer sziget szövetsége tartja össze, amely ráadásul nem is mai keletű.

Több száz, sőt ezer éves kapcsolatrendszer ez, melyben a hatalmi központok néha ugyan változtak, ám többnyire a jávai dominancia érvényesült, akárcsak napjainkban. Így nem meglepő, hogy a balinéz kultúra is egy hajdan Kelet-Jáván székelő gazdag civilizáció, a Madzsapahit birodalom örökségeként él tovább…

A körutat az országot alaposan ismerő kollégánk, Kádas Csaba vezeti.

ÚTITERV

Budapest – Doha – Kuala Lumpur

Indulás Malajzia felé dohai átszállással. Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

Kuala Lumpur

Érkezés Kuala Lumpurba, Malajzia fővárosába, mely egy őserdei ónbányából nőtte ki magát Délkelet–Ázsia modern metropoliszává. Késő délutáni városnézés: Nagymecset, a mór és mogul elemekkel díszített koloniál vasútállomás, majd az egykori gyarmati központ épületei (a Royal Selangor Club, a Szent Mária-katedrális és az Abdul Szamad szultán nevét viselő, jelenleg főbírósági épület).
Transzfer a szállodába: Novotel 4*

Kuala Lumpur – Ujung Pandang/Makasszár

Reggeli után indulás a repülőtér felé, repülés Indonéziába. Érkezés Celebesz székhelyére, a legendás Makasszárba.
Transzfer a szállásra, vacsora: Best Western Makassar 4*

Makasszár Tana Toraja

Reggeli után górcső alá vesszük a hollandok hajdani erődjét, a Fort Rotterdamot, továbbá a makasszári szkúnerekkel és a bugi népcsoport piniszi vitorlásaival tarkított régi kikötőt. Indonézia egyik legszínesebb népcsoportja, a toradzsák földje felé indulunk, közben fotós megállók a toradzsák legendákkal átszőtt vidékén.
Vacsora. Szállás: Toraja Heritage 4*

Tana Toraja

Kirándulás Toradzsaföldön, ahol a bő termésű rizsföldek zöldjén túl mesebeli házikók sorakoznak furcsa tetőikkel, a páfrányok borította sziklafalak és barlangok pedig évszázados titkokba engednek betekintést a jó szándékkal érkezőknek. Rantepao, Lemo sziklakriptái, Tampang Allo barlangsírjai és az UNESCO Világörökség részét képező Kete Kesu falva és függősírjai.
Vacsora és szállás.

Tana Toraja

Toradzsaföld hegyei felé, Batutumonga gyönyörű panorámát ígérő környékére indulunk, majd Pallawa hagyományos tongkonan házaival, rizspajtáival ismerkedünk, ahol a toradzsai faragásokról és szőttesekről is képet kaphatunk, végül felkeressük Londa függő- és barlangsírjait.
Amennyiben a két nap alatt valamilyen szertartás folyik a toradzsák földjén (rambu tuka vagy rambu szolo ceremónia), szerét ejtjük, hogy ezen is részt vehessünk.
Vacsora, szállás.

Tana Toraja – Makasszár – Yogyakarta

Rantepaóból gyönyörű tájakon át buszozunk vissza Makasszárba, majd a jávai kultúra fellegvárának tartott közép-jávai Yogyakartába repülünk.
Vacsora és szállás: Melia Purosani 4*

Yogyakarta – Borobudur

Reggeli után a kifinomult művészeteiről híres Yogyakartát fedezzük fel. Látnivalók: Yogyakarta szultánjának palotája, a Kraton, a kedves Taman Szári vízipalota komplexuma, illetve egy jellegzetes jávai „intézmény”, a batikolás munkafolyamata és színes termékei.
Ha marad időnk, a jávai ezüstművességről is képet kaphatunk. Ebéd után a ritka Buddha-ábrázolásáról ismert Mendut-templomhoz, majd a világ legnagyobb sztúpájához, a VIII. századi Borobudurhoz, a „kozmikus hegyhez” utazunk, melynek alsó, négyzetes galériáin közel öt kilométeren át sorakoznak a buddhizmusról és a jávaiak mindennapjairól értekező domborművek paneljei, a felső körkörös teraszok lyukacsos sztúpái között pedig úgy tör az ég felé a nirvánát jelképező nagy sztúpa, ahogy a buddhista lélek igyekszik beolvadni a mindenséget jelentő univerzumba.
Vissza Yogyakartába, vacsora, szállás: Melia Purosani 4*

Yogyakarta – Bali

Reggeli után a hindu korszak leghíresebb jávai komplexumát, a IX. sz.-i Prambanant és buddhista párját, a Csandi Szevut (Candi Sewu) fedezzük fel. Később transzfer a repülőtérre, Bali „meseszigetére” repülünk, majd a sziget művészeti központjába és szívébe, Ubudba buszozunk.
Szállás Ubudban: Bali Spirit 3*

Bali Ubud

Reggeli után vidám perceket ígérő Barong-Rangda táncelőadás. Kirándulás a XI. sz.-i Goa Gadzsah elefántbarlanghoz és a fák között rejtőző, moha lepte romokhoz, melyeket az ezer éve letűnt tantrikus buddhizmus hívei hagytak hátra. Yeh Pulu, Tegalallang rizsteraszai, majd látogatás a Neka Múzeumban.
Vacsora és szállás Ubudban.

Észak Bali

Reggeli után magunk mögött hagyjuk Ubudot, s Bali hegyein át a sziget északi partjai felé vesszük az irányt. Barangolás Tampaksziring X-XI. századi történelmi emlékei között: Gunung Kawi sziklatemplomai és szerzetesi cellái, valamint Tirta Empul szent forrása, amit az ég istene, Indra fakasztott az istenek és az emberek örömére. Látogatás egy fűszer-, és gyümölcsültetvényen, ahol a trópusi természet egykor aranyárban mért termékeivel és a cibetmacska közreműködésével készült luwak kávéval kerülhetünk testközelbe, majd ebéd a ma is aktív – de pillanatnyilag szunnyadó – Batur-vulkán óriási kalderájának szélén. Tovább észak felé, a bali barokk és a fekete partok irányába.
Szállás: Kutus Kutus Sunari Lovina 3*

Lovina – Sanur

Ébredés a „Világ Reggelén” (ahogy Dzsavaharlal Nehru nevezte Balit), majd a felkelő nap fényében kergetőzés a delfinekkel a helyi halászok vendégoldalas csónakjain. Reggeli után dél felé indulunk: a Gitgit 35 m magas vízesése, a Bratan-tó kis temploma. Ebéd után Csandikuning fűszer- és virágpiaca, Jatiluwih rizsteraszai és a tenger temploma, Tanah Lot.
Szállás Sanuron: Puri Santrian 4*

Bali – Ulu Watu

Reggeli után egész napos pihenés a tengerparton. Késő délután transzfer a drámai szirtre épült Ulu Watu templomhoz, ahol szabadtéri, kis színpadon tekinthetjükk meg a híres kecsak táncdrámát.
Szállás Sanuron.

Bali – Kelet-Bali

Reggeli után Bali keleti szegletébe indulunk: látogatás az egykori Karangaszem királyság egyik vízipalotájában, Tirtaganggánál, Kusamba sólepárlóinál és a Goa Lawah denevérbarlangnál. Bangliban a kedves Kehen-templomot nézzük meg, végül a hajdani nagykirály, a dewa agung egykori királyi udvara felé indulunk Klungkungba (Kerta Gosza).
Szállás Sanuron.

Bali – Doha – Budapest

Délelőtt szabad program, esti transzfer a repülőtérre, hazarepülés dohai átszállással.

Budapest

Érkezés Budapestre kora reggel.

Részvételi díj: – (16 főtől)
Repülőjegy:     –

Budapest – Kuala Lumpur – Ujung Pandang – Yogyakarta – Bali – Budapest *
A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!

Felár 12 fő esetén:               –
Felár 14 fő esetén:               –

A részvételi díj tartalmazza: programokat, belépőket, magyar és helyi idegenvezetéssel, szállást a fent említett szállásokon, kétágyas elhelyezéssel, reggelis ellátást válogatott éttermekben, transzfereket

A részvételi díj nem tartalmazza: a nem kötelező vagy változó tételeket: félpanziós ellátás, borravalókat, kombinált utazásképtelenségi és BBP biztosítást, személyes kiadásokat (telefon, hordárok stb.)

Jelenleg a belépés feltétele az oltottság igazolása.